Roosendaalse stichting wil zinvol werk voor iedereen: ‘Dagbesteding, dat woord moet verdwijnen’

Gepubliceerd op 21 april 2021 om 10:45

ROOSENDAAL - Jongeren die om wat voor reden dan ook niet klaar zijn voor een gewone baan, moeten alsnog zinvol werk kunnen doen. En dus geen ‘dagbesteding’, vindt de nieuwe Roosendaalse stichting Iedereen Werkt. Nadrukkelijk; niet de huidige instanties, maar dat woord is fout. ,,Het is raar dat we het zo noemen. Iedereen heeft recht op zinvol werk. Het zijn werknemers.”

De stichting vloeit voort uit hoe directeuren Piet Dekker en Robert Breedveld al langer bij hun inpak- en ompakbedrijf Looma in Roosendaal al langer te werk gaan. Wat betreft jongeren ‘met een afstand tot de arbeidsmarkt’ is hun filosofie: bel je vanmiddag op, dan kun je morgen aan de slag.

Looma heeft dus al langer jonge mensen in dienst die bij een reguliere baas niet aan de slag kunnen. Om uiteenlopende redenen; autisme, verslavingsproblematiek, een fysieke handicap; noem het maar op. Nu willen Dekker, Robert Breedveld en zijn moeder Suzanne Breedveld hun visie op werk formeler vastleggen. En, in de toekomst, over het hele land verspreiden. ,,We willen het onder één paraplu onderbrengen, om te laten zien dat iederéén kan werken”, zegt Suzanne Breedveld. ,,Vandaar de naam; Iedereen Werkt.”

 

Je wil trots kunnen zijn op je werk, thuis kunnen vertellen: dít heb ik vandaag gedaan

 

Wat er in hun ogen vooral niet klopt aan de term ‘dagbesteding’, is dat het de indruk geeft dat het enige doel van het werk is om degene die het uitvoert de dag door te laten komen. Terwijl het juist het zichtbare resultaat van werk is, dat mensen motiveert, zegt Dekker. ,,Als je mensen van de ‘dagbesteding’ uitlegt en laat zien dat wat zij inpakken, door heel Nederland en België wordt verspreid, doet dat heel veel. Je wil trots kunnen zijn op je werk, thuis kunnen vertellen: dít heb ik vandaag gedaan.”

Stip aan de horizon

Via die stichting kunnen ze professionele begeleiding inhuren voor hun werknemers. Bovendien is ook lunchlokaal Noen aangesloten, zodat werknemers kunnen kiezen waar ze het beste passen; in de logistiek of in de horeca.

Meer uitbreiding is voorlopig nog niet aan de orde, zegt Robert Breedveld. ,,Voor nu hebben we genoeg; onze kracht is nu dat we alles in eigen hand hebben en dat de lijnen kort zijn. Maar als stip aan de horizon; dat woord 'dagbesteding’ moet over tien jaar verdwenen zijn. We moeten uitstralen dat dat niet meer van deze tijd is.”

 

Lees hier het originele artikel: https://www.bndestem.nl/roosendaal/roosendaalse-stichting-wil-zinvol-werk-voor-iedereen-dagbesteding-dat-woord-moet-verdwijnen~a90b1c3c/